כל מי שמתחיל לנגן על גיטרה אחד הדברים הראשונים שחשוב הוא או היא ילמדו זה איך ללמוד לכוון את הגיטרה, לכיוון של הגיטרה יש משמעות אדירה באיך הנגן ישמע, זה יכול להיות הגיטריסט הטוב ביותר בעולם שמנגן אך עם הגיטר שלו לא תהיה מכוונת כל הכישרון של יתבזבז והצלילים והמנגינה שהוא מנגן פשוט ישמע רע.
אם את או אתה רק מתחילים לנגן בגיטרה, כלי לא מכוון יכול להיות מתסכל ברמות גבוהות, כל תו שתנגנו יכול להיות ולהישמע בעצם כמו טעות או זיוף, זה גם בהחלט יכול לפגום בנגינה שלכם וכמובן בלמידה וההתקדמות, כאשר הגיטרה לא מכוונת לעולם לא תדעו האם אתם מנגנים את התווים הנכונים.
ללמוד איך לכוון את הגיטרה בצורה טובה ככל הנראה תעזור לכם ללמוד איך לנגן נכון וגם להישמע טוב יותר, ישנן מספר דרכים לכוון את הגיטרה ככל שתקדימו ותשקיעו בלמידה איך לכוון גיטרה נכון זה רק יעזור לכם להתקדם מבחינת הנגינה, מה גם שתכירו טוב יותר את התווים והמבנה של הגיטרה.
הדרכים הנפוצות לכוון גיטרה הם:
- באמצעות טיונר
- באמצעות אפליקציית סמארטפון
- באמצעות כלים אחרים ( כמו לדוגמא גיטרה, פסנתר)
- באמצעות שמיעה
איך מכוונים גיטרה בצורה נכונה
כדי להתחיל ללמוד איך לכוון את הגיטרה בצורה הכי טובה קודם חשוב להבין את המבנה של הגיטרה מבחינת המיתרים והצלילים שכל אחד מהם מוציא, לכל מיתר יש את התו הנכון בו הוא אמור להיות, המבנה זהה בכל סוגי הגיטרות עם זה גיטרה קלאסית, אקוסטית או חשמלית,
זה נכון גם מבחינת גיטרה בס אולם לה יש בדרך כלל רק ארבעה מיתרים אך הסדר נשאר זהה לכיוון הגיטרה אשר מתבצע על אותו עיקרון, כיוון של מיתרי גיטרה לפי סדר המיתרים:
מיתר ראשון = E
מיתר שני = A
מיתר שלישי = C
מיתר רביעי = G
מיתר חמישי = B
מיתר שישי = E
לאחר שמבינים איזה תו צריך להיות לכל מיתר אפשר לומר שחצי דרך כבר עשיתם, השלב הבא הוא לכוון את הגיטרה באופן פיזי לפי הסדר הנכון, כן נכנסים האפשרויות שיש לכם כאשר הדרך הנפוצה ביותר וככל הנראה הטובה ביותר היא לכוון את הגיטרה בעזרת טיונר, את הטיונר ניתן לרכוש במחירים לא גבוהים במיוחד ובטח משתלמים לאור העובדה שתוכלו לכוון את הגיטרה בקלות.
המכניקה של כיוון גיטרה היא פשוטה למדי, כדי להתאים את גובה הצליל של מיתר, יש לסובב את מפתח הכוונון המתאים של המיתר על ראש הגיטרה שם נמצאים כל מפתחות הכיוון לכל מיתר בגיטרה, כאשר מותחים את המפתח של הגיטרה הצליל הופך להיות גבוה יותר כאשר משחררים את המפתח הצליל הופך לנמוך.
אחת הנקודות המבלבלות עבור נגן גיטרה מתחיל היא להבחין בהבדלים בצלילים, כמובן שבתחילת הדרך קשה יותר להבחין בין הדקויות, אך אל דאגה ככל שתתאמנו על זה יותר זה הופך לפשוט הרבה יותר, חשוב לגשת לכיוון הגיטרה בעדינות קחו בחשבון שאם תפעלו באופן כוחני מדי ולמתוח את המיתרים בצורה דרסטית מדי בבת אחת יש סיכוי טוב שאותו מיתר לא יעמוד בלחץ ויקרע.
זה נכון גם במידה ותשחררו מדי את המיתר הוא פשוט עלול לצאת מהמקום שלו, לכן מאוד חשוב לגשת לכיוון הגיטרה בצורה סבלנית ועדינה, להקשיב לצלילים וללמוד אותם זה גם יעזור לכם בעתיד להשתפר בנגינה עצמה, רוב נגני הגיטרה מכוונים את הגיטרה מה שנקרא כיוון סטנדרטי על פ הסדר שדיברנו עליו עד עכשיו.
זה נכון לגמרי לכל מי שמתחיל לנגן על גיטרה לראשונה בחייו, עם זאת נגנים רבים מתקדמים יותר לעיתים מכוונים את הגיטרה בצורה שונה בדרך כל למטרות ספציפיות, בשלב הראשון מומלץ ורצוי ללמוד את כיוון הגיטרה הסטנדרטי.
כיוון גיטרה באמצעות טיונר
כאשר לומדים איך לכוון גיטרה, חשוב מאוד לאמץ שיטה אמינה למציאת הצליל המתאים לכל מיתר, רוב הגיטריסטים משתמשים בטיונר, אפליקציה או כלי נגינה אחר כדי לקבל מושג מהו הצליל הנכון, לכל שיטה יש את היתרונות שלה ואת החסרונות שלה.
כאשר זה מגיע ללמידה כיצד לכוון את הגיטרה עם טיונר, מתחילים רבים מגלים שלהיעזר בטיונר הוא הדרך הפשוטה ביותר למצוא את הצליל המתאים ביותר לגיטרה, ישנם מספר סוגים שונים של טיונרים, אך כולם פועלים על אותו עיקרון בדיוק ובכל גיטרה מכוונים באותם תווים,
כמובן שמומלץ להתחיל את כיוון הגיטרה מהמיתר הראשון והנמוך ביותר מיתר E, יש לפרוט על המיתר ולעזוב לכמה שניות כדי לתת לצליל להיקלט כמו שצריך בטיונר אשר מראה לכם בצורה של חץ או נורה שנדלקת כאשר הצליל מגיע לתו הנכון, בשלב הראשון זה אולי יקח לכם מעט יותר זמן לסובב את המפתחות ולמצוא את התו הנכון אך אל דאגה זה נורמלי לחלוטין.
לאחר שהגעתם לתו הנכון יש להמשיך את אותה פעולה בדיוק בשאר המיתרים לפי הסדר, לאחר שסיימתם לכוון את כל המיתרים לתו הנון, נסו לעשות אקורד שלמדתם ואתם יודעים בוודאות איך הגיטרה אמורה להישמע זה מאוד יעזור לכם לשמוע האם הגיטרה מכוונת או שעדיין יש כמה תיקונים קטנים מה שנקרא פיין טיונינג.
שוב ככל שתתמידו ותכוונו את הגיטרה לתווים הנכונים הפעולה תהפך להיות פשוטה ומה שלקח לכם הרבה זמן אתם פתאום עושים בדקות ספורות, זה נכון גם לגבי התמדה ואימונים על הגיטרה.
כיוון גיטרה באמצעות אפליקציה
כיום יש מגוון גדול של אפליקציות שונות אשר מעניקות לכם את האפשרות לכוון את הגיטרה בקלות, באמצעות טיונר דיגיטלי אשר בעזרת המיקרופון הפנימי של הטלפון מסוגל לקלוט את הצלילים שאתם מפיקים ולמצוא עבורכם את התו הנכון
כמובן זה פועל על אותו העיקרון של הטיונר הסטנדרטי ואתם פועלים באותו סדר פעולות כאשר אתם מתחילים לכוון את הגיטרה מהמיתר הראשון E ועוברים מיתר אחר מיתר עד שכל הגיטרה מכוונת, גם לאחר כיוון באמצעות אפליקציה מומלץ לבדוק האם הגיטרה מכוונת באמצעות נגינה של אקורד שאתם מכירים טוב.
כיוון גיטרה ללא טיונר
מלבד כיוון גיטרה באמצעות טיונר ישנם מספר דרכים נוספות לכוון את הגיטרה בתווים הנכונים, יכול להיות שלכוון גיטרה ללא טיונר יכולה להיות מעט קשה יותר עבור הגיטריסט המתחיל אך בכל מקרה שווה לדעת ולנסות גם אם אתם חסרי ניסיון ומנגנים תקופה קצרה.
כיוון גיטרה בעזרת כל נגינה אחר פסנתר / גיטרה
כאשר אין טיונר אך יש גיטרה שאתם יודעים שהיא מכוונת בוודאות או פסנתר, ניתן לכוון את מיתרי הגיטרה באמצעות שמיעה זה עובד בצורה מאוד פשוטה בה אתם משמיעים את התו E בגיטרה המכוונת או בפסנתר ובמקביל אתם פורטים המיתר בגיטרה על אותו עיקרון כמו שעושים בטיונר פריטה ארוכה מספיק כדי להשוות לציל המכוון ולאט לאט מותחים את המפתח של המיתר עד שמשווים את התו הנכון מול הכלי המכוון.
לאחר שהמיתר הראשון מכוון אתם יכולים להמשיך לכוון את הגיטרה אל מול הפסנתר או הגיטרה המכוונת לעבור מיתר אחר מיתר ולכוון אותם מול התו הנכון והמכוון, יש גם שיטה נוספת אותה מומלץ מאוד להכיר וללמוד, שוב זה מהמקום שזה יכול יהיה לעזור לכם ללמוד טוב יותר את הגיטרה ואת המבנה של התווים.
בשיטה זו לאחר שכיוונתם את המיתר E אתם ממשיכים אל המיתר שתחתיו A כדי לכוון את המיתר אתם לוחצים על הסריג החמישי של המיתר E ופורטים עליו ולאחר מכן על המיתר A, הסריג החמישי של המיתר הראשון מייצג את התו A לכן אתם צריכים לפרוט עליהם במקביל בקצב איטי כאשר אתם מכוונים את המפתח של המיתר A עד שאתם מצליחים להשוות את הצלילים שיהיו זהים.
אתם ממשיכים על הפעולה הזאת באותו עיקרון לאחר שסיימתם לכוון את המיתר A אתם לוחצים על הסריג החמישי ועל המיתר השלישי D באותה פעולה מכוונים את המפתח עד להשוות הצלילים, את כל המיתרים מכוונים על אותו רעיון מלבד המיתר B כאשר אתם מגיעים אל המיתר B עליכם ללחוץ על הסריג הרביע ולא על הסריג החמישי כמו בכל שאר המיתרים האחרים של הגיטרה.
טיפים לשמירת כיוון גיטרה לאורך זמן
לאחר שסיימתם לכוון את הגיטרה בהצלחה כמובן שאתם מעוניינים שהכיוון שלה ישאר לאורך זמן רב ככל האפשר, ישנם מספר דרכים לעשות את זה,
- החלפת מיתרים לעיתים תכופות כאשר הגיטרה מתחילה להישמע מעט עמומה והמיתרים מתחילים להתבלות ולהתקשות מומלץ להחליף אותם במיתרים חדשים.
- לאחר התקנת המיתרים מומלץ לכוון את הגיטרה באותו הרגע ואף לנגן מספר דקות כדי שהמיתרים יתקבעו ושווידאתם שהם מכוונים כמו שצריך.
- לאחר שאתם מסיימים להתאמן מומלץ להעביר סמרטוט לח (לא רטוב) על המיתרים לכל האורך.
- אחסון הגיטרה מאוד חשוב ומומלץ לאחר שאתם מסיימים לנגן חושב לאחסן את הגיטרה בתיק שלה זה שומר עליה מפני מזג האוויר ואבק ושומר אותה בטמפרטורה קבועה שעוזרת לשמירה על המיתרים עצמם ועל הכיוון שלהם.
שאלות נפוצות של מתחילים
כמובן אם אתם מתחילים ללמוד לנגן על גיטרה אין שום סיבה לא לדעת איך מכוונים את המיתרים שלה, יכול להיות שמי שאין לו שום ניסיון ולא כיוון גיטרה מעולם יצטרך תקופה קצרה של התמדה בה הוא או היא ילמדו איך עושים את זה נכון.
יש מספר דרכים לכוון את הגיטרה, אם זה מבחינת שמיעה או כמובן בעזרת טיונר, כלי המותאם לזיהוי של מיתרי הגיטרה ישנם מספר גדול של סוגים של טיונרים, כזה עם מיקרופון חיצוני, טוב מאוד לגיטרות קלאסיות, ויש כאלה עם חיבור פלאג של גיטרה מתאים לגיטרה חשמלית כולם פועלים על אותו עיקרון וזהו כלי מאוד יעיל לכיוון של גיטרה.
כיוון גיטרה באמצעות טיונר עובד על פי עיקרון פשוט בו אתם משמיעים צליל בגיטרה והטיונר עוזר לכם להבין האם צריך למתוח את המיתר או לשחרר עד שמגיעים את התו הנכון, מומלץ לפעול לפי סדר ולהתחיל במיתר הראשון הנמוך ביותר ולעבור לאחר מכן למיתר השני השלישי וכן הלאה.
כמובן, ניתן לכוון את הגיטרה בעזרת כלי אחר כמו למשל פסנתר או גיטרה אחרת מכוונת, אתם משמיעים בפסנתר או בגיטרה את התו E ולאחר מכן פורטים על המיתר הראשון בגיטרה ומסובבים את המפתח עד שאתם מצליחים להשוות את הצלילים, ניתן להמשיך לכוון את הגיטרה מול אותו כלי או להמשיך ולכוון אותה בעצמכם,
לאחר שמיתר E מכוון אתם לוחצים על הסריג החמישי שלו ועל המיתר A ומכוונים את הגיטרה עד שהצלילים זהים זה נכון לגבי כל המיתר מלבד המיתר B בו אתם צריכים ללחוץ על הסריג הרביעי.