5 דברים שצריך לעשות לפני שמקליטים 🎸 גיטרה קלאסית / חשמלית / אקוסטית / בס / יוקלילי 🎸 באולפן הקלטות
הקלטת גיטרה באולפן הקלטות זה כיף אדיר, גם מי שעוסק בתחום שנים נהנה לקום בבוקר להגיע לאולפן לחבר את הגיטרה ולהתחיל להקליט את היצירה שלו. הקלטת גיטרה דורשת הכנה מצד הנגן ומצד טכנאי ההקלטות, מצידו של הנגן כמובן שהוא חייב להגיע מוכן מבחינת התפקיד אותו הוא מעוניין להקליט וכמובן שעליו להכין דברים נוספים עליהם נפרט בהמשך.
מצידו של טכנאי ההקלטות הוא צריך להכין את האולפן להקלטת גיטרה, זה אומר שהוא אמור להכין את המחשב ואת קטע הנגינה להקלטה ובמקרה שהגיטריסט מקליט דרך מגבר עליו להכין את החדר מראש.
אז מה צריך לדעת לפני שניגשים להקליט גיטרה באולפן הקלטות?
תגיעו מוכנים – קודם דיברנו על כך שבמקרה ואתם מעוניינים להקליט גיטרה חשוב להגיע מוכנים אז כן ברור שחשוב לדעת טוב את התפקיד אותו אתם מתכוונים להקליט אך ישנם עוד דברים שחשוב להכין אפילו עוד לפני שמגיעים לאולפן.
בדיקת הציוד – חשוב לוודא שהגיטרה נמצאת במצב טוב, גיטרה מזמזמת תזמזם גם בהקלטה, כך שבמרה ואתם זקוקים לסטאפ תדאגו לזה מראש.
הכיוון של הגיטרה – גיטרה לא מכוונת זה לא משהו שהייתם רוצים להקליט איתו, לכן חשוב לכוון את הגיטרה עם טיונר (כלי עזר לכיוון מדויק של גיטרה) בכל מקרה גם מומלץ להחליף מיתרים יום לפני שמתכוונים להקליט גיטרה
ציוד נלווה – גיטריסטים רבים נוהגים להשתמש באפקטים שלהם וליצור את הסאונד הייחודי רק להם, לכן מומלץ להביא את האפקטים אתכם לאולפן, חשוב לדאוג לכל השנאים והכבלים הנלווים לאפקטים וכמובן לא לשכוח את המפרט שאתם אוהבים.
חיבור הציוד – לאחר שכל הציוד נאסף והכנתם את הגיטרה שלכם, השלב הבא הוא חיבור הציוד למערכות סאונד, אתם מתחילים לחבר את הגיטרה ובמקרה שיש גם אפקטים אתם מחברים גם אותם, טכנאי ההקלטות מחבר אתכם לערוץ משלכם ומתחיל לכוון את הסאונד מהצד שלו.
בשלב זה אתם גם מחליטים האם אתם מקליטים ישירות לכרטיס הקול או דרך מגבר חיצוני ישירות לכרטיס הקול. הרבה גיטריסטים מעדיפים להקליט גיטרה דרך מגבר חיצוני בעיקר בגלל הסאונד החם אך גם בשביל ההרגשה הטובה.
בדיקת סאונד – לאחר שכל החיבורים והכיוונים הסתיימו זה הזמן להתחיל לבדוק את הסאונד שמתקבל מבעד למגברים ואחרי כרטיס הקול. בדרך כלל בשלב הזה הגיטריסט ינגן את התפקיד שלו ויכוון לעצמו את הסאונד שהוא אוהב. גם טכנאי הקול מתחיל לבדוק את הסאונד המתקבל, ומכוון אותו כך שלא יהיה חזק מדי או חלש מדי.
זה גם הזמן להתחשב במקרה שהגיטריסט מתכוון להקליט גיטרות נוספות בשיר בערוצים נפרדים, כך שיש לתכנן את ההקלטה שתהיה אידיאלית גם להמשך בשלבי העריכה.
הקלטת הגיטרה עצמה – בשלב זה הגיטריסט מתחיל להקליט את התפקיד או התפקידים שלו זה הזמן שלו לנגן את הליינים שלו בצורה הכי טובה שהוא יכול. זה בדיוק השלב שהזכרנו קודם שחשוב להגיע כמה שיותר מוכנים על התפקידים שאתם מתכוונים להקליט, יש לזה משמעות רבה וגיטריסטים בעלי ניסיון כבר יודעים זאת ועושים הכנה לפני הקלטת גיטרה ממש כמו שיעורי בית.
הקלטת גיטרות ותפקידים נוספים, סיום ההקלטה – בכל מקרה יש עוד תפקידים בשיר גם אם זה שיר הבנוי מערוץ גיטרה אחד עדיין בטח תהיה תוספת של שירה, כך שחשוב להקליט את התפקידים בסינכרון עם שאר הערוצים והתפקידים של הנגנים הנוספים בשיר.
אחרי שמקליטים את כל הערוצים תמיד טוב להקשיב לשיר המוגמר (מבחינת תפקידי הנגינה והשירה ולפני המיקס הסופי) ולנסות לשמוע האם כל התפקידים יושבים ביחד וזה גם הזמן להציע רעיונות אחרונים לשיפור השיר.
שאלות נפוצות בנוגע להקלטת גיטרה
זה מאוד תלוי מה אתם מתכוונים להקליט, אם זה רק ערוץ גיטרה אחד ואתם ממש מוכנים על התפקיד שלכם, זה בטח לא יקח לכם יותר מדי זמן, לכן הקלטת גיטרה באולפן בעצם תלויה מאוד בזמן שייקח לכם לסיים את ההקלטה. החסכון הוא בכמות שעות האולפן שתצטרכו בשביל להקליט.
באופן כללי התשובה היא כן, לפחות מהבחינה הטכנית, השוני העיקרי בין הקלטת גיטרה בס להקלטה של גיטרה חשמלית, יהיה בעיקר עבור טכנאי ההקלטות שצריך להתמודד עם תדרים נמוכים של גיטרת הבס, נהוג לחשוב בגיטרה בס לא ממש משתמשים באפקטים אך זה לא נכון המון נגני בס אוהבים מאוד להשתמש באפקטים שונים.
כאשר אתם מתכוונים להקליט גיטרה ישנם כמה הכנות שחשוב לעשות לפני, חשוב לבדוק את מצב הגיטרה, תשאלו את עצמכם האם היא זקוקה לסטאפ או אולי רק החלפת מיתרים. חשוב גם לא לשכוח את הציוד הנלווה שלכם כמו המפרט האהוב עליכם, את האפקטים שלכם וכמובן להתכונן על התפקיד ולהגיע מוכנים וממוקדים לאולפן ההקלטות.
בוודאי המון להקות עדיין מקליטות את המוזיקה שלהם בלייב, זאת אומרת שכולם מנגנים יחדיו בו זמנית וגם מוקלטים, אין ספק שזוהי דרך נפלאה להקליט מוזיקה. בשונה מהקלטת הערוצים הבודדים כאן חשוב לבצע את התפקידים בצורה מושלמת, הקלטת הגיטרה ושאר הערוצים עוברים דרך המיקסר ישירות למכשיר ההקלטה, כך שבסופו של יום יהיה לטכנאי ערוצים נפרדים של כל נגן.